Александра Врачанска Александра Врачанска Готвач

Проблеми с работодателя относно освобождаване от работа и обезщетениеЗдравейте имам следния въпрос.

Аз работя в училище като готвач и във връзка със създалото се положение с извънредно положение не ходя на работа и използвах платената си отпуска . Директорът ми каза да си взимам болничен или неплатен отпуск и че понеже идва и лятото и няма да има работа да си остана неплатен отпуск 4 месеца или да ме освободи по взаимно съгласие което мен не ме устройва . При искането ми да ме освободи и да си взема целия размер на обезщетението ми каза че не може и ми цитира някакъв член от закона. Какви права имам в случая и какво мога да предприема .

Предварително благодаря


Отговори

  • Здравейте.Дали отиването на Трудовата борса и получаване на съответното обезщетение ще Ви е добро решение? От това ще зависи какъв съвет да Ви дам ?
  • Искам да отида на борсата с цялото обезщетение
  • Здравейте.При положение, че задоволяващия Ви изход е отиване на борсата, отказвате вземането на болничен лист, излизането в неплатен отпуск.Всеки ден отивате на РАБОТНОТО СИ МЯСТО, докато директорът на училището не предприеме конкретни мерки - да се опита да Ви изпрати в къщи/без писмена заповед или друго нареждане, да Ви заплаши, да Ви представи за подпис заповед за излизането в неплатен отпуск.....Възможни са и други ходове от негова страна.ВАЖНО - Работодателят има право да преустанови работата на цялото предприятие, на част от него или на ОПРЕДЕЛЕНИ РАБОТНИЦИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛИ за времето на извънредното положение в страната. В случаите на преустано-вяване на работа, всички работници и служители имат право да получат в пълен размер своето брутно възнаграждение за периода, в който работата е била преустановена.Да напомня - отсъствието от работа/работното място/ без да се намирате в неплатен отпуск или болничен, автоматично Ви поставя в ситуация на третия ден при такава ситуация да бъдете ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА!!!Заявявате отказ от подписването на какъвто и да било документ, преди да се посъветвате с адвокат. Така ще имате време да поискате и получите съвет! Ще следя казуса Ви. И въпрос от моя страна - как директорът Ви процедира с подобните на Вашата длъжности. Това може да ме ориентира в ситуацията. Вероятно и на Вас ще е от полза.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->