Лора Петрова Лора Петрова Потребител

Възстановяване на ДДС от ИталияЗдравейте, фирмата ни закупи апартамент в Италия с цел ползването му за офис. Начислен и платен е ДДС в Италия. Бихме ли могли да възстановим платеното ДДС? Трябва ли ни регистрация в Италия за да се направи това?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Щом фирмата Ви е закупила офис в Италия, се предполага, че ще извършва икономическа дейност на територията на Италия, освен ако това няма да бъде само търговско представителство.

  От тази гледна точка няма да можете да възстановите платения ДДС по реда на Директива 2008/9/ЕО за възстановяване на платен ДДС на данъчно задължени лица, които не са установени на територията на държавата по възстановяване. На практика това означава, че след като ще имате постоянен обект (офис) в Италия, от който ще извършвате икономическа дейност, не може да търсите възстановяване, ако не сте получили италиански ДДС номер. Горните разсъждения няма да са верни само ако, повтарям, ползвате офиса като търговско представителство, но дори и в тази хипотеза има различни вариации.

  По тази причина отиваме на практически по-удачния вариант за възстановяване на ДДС, а именно да се регистрирате за ДДС цели в Италия и да ползвате данъчен кредит за наличните към момента на регистрацията активи съобразно изискванията на италианското данъчно законодателство.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->