Евелина  Георгиева Евелина Георгиева Потребител

Проблеми с работодателя и получаване на обезщетениеЗдравейте!

Имам следният проблем с работодателя:

Поради планирани съкращения във фирмата ми беше предложено да ме прехвърлят да работя в друг отдел(в който имаха нужда от помощ) за период от 4 месеца. Обясниха ми, че след изтичане на периода, друга колежка от стария ми отдел ще се пенсионира и аз ще се върна да работя на нейно място. При прехвърлянето документално не ми беше променена нито длъжността, нито отдела, в който работя, нито заплатата (даже и заповед за прехвърляне не ми беше дадена). В края на 7-тия месец (не ме върнаха след 4 месеца) и след пенсионирането на въпросната колежка отново не ме върнаха в старият отдел. И след още 1 месец настояване от моя страна за изясняване на ситуацията ми беше обяснено, че директорите от висшите нива са се разбрали с устна договорка, че моята стара длъжност се закрива (поради Covid-19 имаше и нова вълна на съкращения) и прехвърлят пак с устна договорка моята бройка в новият отдел.

Въпросът ми е: аз не желая да работя в новият отдел, а си искам работата в стария. Потвърдиха ми, че няма да ме върнат и желая да бъда съкратена и да ми се изплати обезщетение. Но за сега никой не предприема никакви действия (никакъв документ за подпис не ми е предлаган) тъй като са доволни от работата ми в новия отдел.


Въпросът ми е законно ли е изобщо това разиграване и по какъв начин да стигна до желаното съкращение( т.к. все пак трябва да е инициирано от работодателя). А при подаване на молба за напускане от моя страна определено няма да бъда обезщетена.

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте. За изясняване на документалната и фактическа страна на казуса ще помоля за допълнителна информация.
  1.Наименование на стария отдел,длъжност,заплата.
  2.Наименование на новия отдел,длъжност,заплата.
  3.Във ведомостта за заплати как се водите като длъжност, след прехвърлянето Ви на новото работно място?
  4.Работили ли сте и в трети отдел?
  5.Има ли документални следи от работата Ви на новото работно място?
  6.Осъществено ли е заплащане в "ненормалния" период или има недобори?
  7.Можете ли да сте сигурни, ще своевременно производствения щат на фирмата е променен и Вашата длъжност е съкратена. Виждали ли сте това, може ли да придобиете ДОСТОВЕРНА информация по случая?
  8.Да, виждам начин по който да напуснете с определено обезщетение.
  Тъй като информацията е конфиденциална, с риск да бъде прочетена от недобросъвестно лице, може да ползвате моя имейл - kazimirc4@abv.bg. Независимо, че не съм адвокат, работя при същите условия и съм добросъвестен.
  Кр.Халачев, гр.Габрово
 • Благодаря за отговора! Ще Ви пиша в детайли на посоченият имейл.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->