Ani Valentinova Ani Valentinova Потребител

Пенсиониране на учителЗдравейте,Баща ми има навършени 61 години и 10 месеца и близо 25 години стаж като учител.По таблицата за пенсиониране видяхме, че са 61 години и 8 месеца за мъжете и 30 години стаж като учител.

Той има стаж по други позиции, включително и като управител на малка фирма, но разбираме, че този стаж не се зачита като преподавателски.Въпросите са следните:

- може ли да закупи 5 години стаж и да се зачита като учителски, за да събере съответните години и да се пенсионира?

- какви документи са нужни за изчисляване на пенсията, за да се види приблизително (ще се свържем с вас през формата за такава консултация, но не знаем дали е възможно и какво ви е нужно за изчисляването на евентуалната пенсия)

- ако се поддържа фирма като пенсиониран, би ли му се увеличила пенсията с времето предвид, че се заплащат осигуровки и заплата като управителБлагодаря предварително!Авела


Отговори

 • Здравейте.Ще Ви предложа адвокатска консултация по казуса.
  С Кодекса за социално осигуряване (КСО) са предвидени следните възможности за така нареченото “закупуване” на осигурителен стаж:
  – за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование;
  – за времето на докторантурата, определо в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен “доктор”;
  – до 5 години, недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред.

  Възможността да заплатят осигурителни вноски до 5 години осигурителен стаж, недостигащ за придобиване право на пенсия по общия ред на чл. 68 от КСО, може да се ползва от лицата, навършили общата възраст за пенсиониране. От този ред не могат да се ползват лица, които искат да се пенсионират на по-ниска от общата възраст.

  Поздрави,
  адв. Николина Митова
  0898 303092
  Както четете, важно е последното изречение, което указва, че при пенсиониране на по-ниска от общата възраст, не съществува правото на закупуване на осигурителен стаж. Както може да се очаква, пенсионирането следва да стане по общия ред, след придобиване на съответно изискуемата възраст и стаж.И ако има недостиг -осигурителен стаж може да се закупи по общия ред.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->