Потребител

преминаване от безсрочен на фиксиран договорЗдравейте, работя в клон на чуждестранна фирма на безсрочен договор. В момента имам сериозен проблем, тъй като прекият ми началник иска да подпиша молба за доброволно напускане и веднага да ме назначат( лизинговат) на същата позиция, но чрез друга фирма и то на срочен договор. Въпросът ми е доколко това е законно и какви са правата ми , ако откажа да си подам молба за напускане?Благодаря!


Отговори

  • Здравейте. Ако приемете направеното предложение и направите исканото от Вас-да, това е законно. Но никак не изглежда добре в перспектива.Вероятно знаете/или предполагате/ за колко време ще е това.Внимателно проучете каква е причината да работите същата работа в друга фирма. Дали двете фирми са взаимосвързани като работа, интереси, задачи или друго? Питайте какво може да се очаква, след като приключи този срочен трудов договор! Бих Ви предложил два варианта:
    1. Да излезете във Вашата фирма в неплатен отпуск да завършване на въпросния срочен трудов договор. По силата на заповедта за неплатен отпуск, Вие следва да се завърнете на работното си място!
    2.Да предложите на работодателя си към Вас да се приложат разпоредбите на Трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа Чл. 107р. от Кодекса на труда. Това е сравнително нова правна материя, която се прилага рядко! За да си изясните материята, прочетете текстовете от Кодекса на труда до чл107ц.включително! Идеята е след завършване на предлаганата Ви работа/ако е срочна/ да се завърнете на това работно място, коета заемате сега! Не се притеснявайте да питате - казусът Ви е рядко срещан и определено буди интерес. На знам за колегите, но смятам да се ангажирам в реализирането му. Ако имате проблем, може да пишете на адрес:kazimirc4@abv.bg
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->