Виктор Шапилов Виктор Шапилов Потребител

97а или доброволна по ддсЗдравейте,


За пръв път пиша тук. Сайта ми се видя особено полезен и посещаван от множество наистина кадърни хора.


Регистрирам в момента фирма, но се чудя по-кой член ще е най-удобно да бъде регистрирана по ДДС, тъй като имаме клиенти от Америка, ЕС и разбира се България. Бизнеса е изработка и поддръжка на уеб сайтове, сео, маркетинг и подобни. Най-важната ни цел е да не занимаваме физическите лица до колкото това е възможно. За тези ФЛ от Европа е ясно, че държавите им ще искат да се регистрират по техния аналогичен 97а, но ще се огранича до фирми от Европа.


Та накратко, каква е процедурата с клиентските данни при 97а и доброволната регистрация? Това е нещото което ме озадачава и притеснява като цяло, тъй като не искам да тормозя всеки клиент за данните му когато това е възможно.


Предварително благодаря за каквато и да било информация по въпроса!Отговори

 • Здравейте,

  Започвам от това, че не е правилно твърдението, че клиентите Ви - физически лица имат задължения, аналогични на чл. 97а от ЗДДС, да се регистрират по ДДС в съответните държави по местоживеенето си. Чл. 97а от ЗДДС (респективно чл. 214(1)(г) и (д) от европейската ДДС директива) се отнася единствено за данъчно задължени лица, т.е. такива, които извършват независима икономическа дейност. С други думи физическите лица, в качеството си на обикновени потребители, не подлежат на ДДС регистрация.

  На следващо място следва да отбележа, че регистрацията по ЗДДС е по-скоро задължение, отколкото избор. Имам предвид, че след като натрупате оборот от 50 000 лв. като доставки с място на изпълнение на територията на България (по-долу ще стане въпрос за това), сте длъжни да се регистрирате по общия ред на чл. 96 от ЗДДС. Ако оказвате услуги на европейски фирми, преди да сте се регистрирали по общия ред, то тогава сте длъжни да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС. Тук вече имате избор, а именно вместо първо да се регистрирате по чл. 97а, а по-късно и по чл. 96, можете предварително и доброволно да се регистрирате по чл. 96.

  Преди регистрацията Ви по чл. 96, т.е. докато трупате оборот за задължителна регистрация, следва да имате предвид следното (под ФЛ се има предвид лица, които не извършват икономическа дейност):

  - доставките Ви към български клиенти (без значение дали фирми или ФЛ) са с място на изпълнение в България, т.е. трупат се в оборота;

  - доставките Ви към американски клиенти (без значение дали фирми или ФЛ) са по принцип с място на изпълнение извън България, т.е. не се трупат в оборота. Тук обаче е от значение точният вид на услугите, които извършвате;

  - доставките Ви към европейски фирми (повтарям, в тази хипотеза сте длъжни да се регистрирате по чл. 97а) са с място на изпълнение извън България;

  - доставките Ви към европейски ФЛ са с място на изпълнение в България и трупат оборот за регистрация.

  Това означава, че когато се регистрирате на общо основание по чл. 96, ще трябва да начислявате българско ДДС 20% на своите европейски клиенти - ФЛ. От тази гледна точка единствените клиентски данни, които ще изисквате, ще са данните, които ще посочвате на фактурите си към европейските ФЛ. Но тъй като не е задължително издаването на фактури, когато клиентите са ФЛ (освен ако те не настояват), то дори и такива данни няма да е нужно да събирате.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->