Десислава Начева Десислава Начева Потребител

Протоколи по чл. 117 за международен транспортНие сме българска фирма регистрирана по ДДС. Купуваме стоки от трета страна, които стоки директно продаваме в държава членка. Стоките не влизат на територията на България. За целта сме наели фирма която ни организира транспорта на стоките на територията на третата страна и въпросната фирма е регистрирана в третата страна. А стоките от територията на третата страна до държавата членка се транспортират от друга фирма, която е регистрирана в държава членка. И двете фирми ни издават фактури без ДДС.


Ние трябва ли да пускаме протоколи по чл.117 и ако да с каква ставка 0 или 20? И в кои колони на дневниците трябва да се отрази?Отговори

 • Здравейте,

  ЗДДС, и по-точно ППЗДДС, Ви задължават да издадете протокол за "самоначисляване на ДДС" в такива случаи. Това е така, тъй като доставката е място на изпълнение в България, защото получателят е българска фирма (и се предполага, че чуждите транспортни фирми не са установени в България).

  Поставих в кавички самоначисляването, тъй като в случаите на международен транспорт на стоки се прилага нулева ставка на ДДС, т.е. реално няма начисляване на данък.

  Коректните колони за отразяване на протоколите са:
  - дневник продажби - кол.14 (кол. 15 е нула в случая)
  - дневник покупки - кол. 9

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->