Десислава Начева Десислава Начева Потребител

Доставка на услуга от трета странаЗдравейте,

Моят казус е следният.

Ние сме фирма регистрирана по ДДС. Закупуваме стока от трета страна и за тази стока се издават сертификати. Тези сертификати се издават от фирма регистрирана в трета страна - същата от която закупуваме стоката и съответно фирмата извършваща сертифицирането ни издава фактура без ДДС. Ние трябвали да пускаме протоколи по чл.117 и ако да с каква ставка? В кои колони по дневниците се отразява?Отговори

 • Здравейте,

  Да разбирам ли, че услугата по сертифицирането на стоките е напълно отделна от самата продажба на същите стоки, т.е. цената за сертифицирането не е част от продажната цена на стоките и самото сертифициране не е съпътстващ разход по отношение на продажбата?

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Фирмата която извършва сертифицирането на стоките е различна от фирмата от която купуваме стоките, но и двете фирми са от трета страна. Сертифицирането се налага поради специфичността на търгувана стока.
 • ОК, просто не беше ясно коя е същата - страната или фирмата, или и двете.

  В такъв случай услугата по сертифицирането не би следвало да е част от митническата стойност на стоката, т.е. да подлежи на облагане с ДДС на митницата.

  От друга страна услугата е с място на изпълнение на територията на България, тъй като Вие сте получател на услугата, а очевидно доставчикът е данъчно задължено лице. Тъй като сертифициращата компания, предполага се, не е установена на територията на България, Вие имате задължението да начислите ДДС чрез издаването на протокол. Тъй като този вид услуги не е включен в групата на доставките, облагаеми с 0% ДДС, то се прилага стандартната ставка от 20%.

  Протоколът за самоначисляване на ДДС се отразява по следния начин в ДДС дневниците:
  - дневник продажби - кол. 14 и кол. 15
  - дневник покупки (в презумпцията на пълен данъчен кредит) - кол. 10 и кол. 11
 • Благодаря Ви много!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->