МАРКЕЛ - С ЕООД МАРКЕЛ - С ЕООД

Основни средства при прехвърляне на предприятие на едноличен търговецЩе се извърши прехвърляне на предприятието по чл.15 от ТР, на ЕТ в ЕООД, като собственикът и на двете Фирми е едно и също лице. Моля за съдействие по следните въпроси:


ЕТ притежава ДМА – сграда, отчетната стойност е 53 000 лв., балансова – 30 000 лв. Данъчна оценка 123 000 лв.

- Трябва ли да се посочи при договаряне цената на прехвърляне, каква ще е конкретната цена на сградата?

- По каква цена ще се заприходи ДМА /сграда в ЕООД – по данъчна оценка или отчетна стойност от ЕТ , като се има предвид, че има свързаност между лицата?

- В ЕООД - коя стойност ще се приеме за определяне на Данъчната амортизация?

- При прехвърляне на обороти от ЕТ в ЕООД отразяват ли се натрупаните до момента АО на сградата?Отговори

 • Здравейте,

  Планираната сделка има сложен фактически състав. Счетоводните и данъчните ефекти биха могли да бъдат различни в зависимост от конкретни параметри по сделката. Ако желаете, можете да се свържете директно с нас, за да обсъдим в условията на по-голяма конкретика по транзакцията.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Благодаря Ви за отговора, но през това време собственика на ЕТ-то прехввърли сграгата чрез дарение на децата си и по този начин проблем отпадна.
  Остава ми само въпроса - по балансова стойност ли се заприхождават основните средсва в ЕООД-то или с-ка 20-отчетна стойност и с-ка 241-натрупани АО до момента в ЕТ-то.
  Ще използвам с Вас директна връзка при сложни касуси, тъй като с вашите отговори намирам много точни и нормативно овоснавани отговори.
  Успешен ден
 • Здравейте,

  Може и по двата начина, които сте посочили, но далеч по-разпространен е първият. Все пак това е само една от хипотезите на отчитане. Т.е. в зависимост от конскретиката по сделката са възможни и други подходи.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->