Анелия Иванова Анелия Иванова Потребител

Извършване на услуги в ЕСФирма регистрирана по ЗДДС извършва компютърни или ремонтни услуги на фирма от Италия също регистрирана по ЗДДС. Услугите се извършват само и единствено на територията на Италия, т.е. трудът се полага там.


Въпросът ми е подлежи ли на задължителна регистрация по ЗДДС в Италия българската фирма и ако да какъв е прагът за регистрация по ЗДДС в съответната държава членка на ЕС?Отговори

 • Здравейте,

  За да мога да Ви отговоря, ще е необходимо да предоставите допълнителна информация по казуса. Казвате, че трудът се полага там. За какъв период от време? Само на една италианска фирма ли? Има ли българската фирма офис или изобщо работно място под някаква форма в Италия? Извършва ли се стопанска дейност и в България? Къде е по-голямата част от дейността?

  Поздрави,
  Пламен Донев

 • Трудът се полага там постоянно. Фирмата няма офис и работно място в Италия, т.е. услугите се извършват по местонахождението на клиента. Фирмата не извършва стопанска дейност в България, т. е. дейността която се извършва е изцяло в Италия. До момента фирмата ни работи само с един клиент, но може да започне работа и с други фирми от Италия.


  Как биха стояли нещата при положение, че българската фирма започне да осъществява стопанска дейност и в България?

 • Здравейте,

  Във всички случаи мястото на изпълнение на доставките е в Италия. Това означава, че не се дължи българско ДДС, а италианско. Трябва да се прецени кой точно трябва да начисли това италианско ДДС - българският доставчик или италианският получател.

  В крайна сметка въпросът опира до това дали българската фирма има постоянен обект в Италия по смисъла на ЗДДС и Директива 2006/112/ЕС. Ако има такъв обект, то българската фирма подлежи на регистрация в Италия и трябва да начислява ДДС; ако не - данъкът е дължим от получателя чрез обратно начисляване.

  Преценката за наличието на постоянен обект е много тънка. Тя зависи от множество фактори и точно познаване на фактическите обстоятелства. На база на информацията, която сте дали, считам, че има значителна вероятност българската фирма да има постоянен обект в Италия от ДДС гледна точка. Освен това, много вероятно е тя да има също така и място на стопанска дейност в Италия по смисъла на ЗКПО, т.е. да се дължи корпоративен данък там. В зависимост от осигурителния статус на служителите, работещи в Италия, има риск и да се дължат осигуровки в Италия, а не в България.

  Ако желаете, можете да се свържете с нас, за да прегледаме и преценим изчерпателните фактически обстоятелства по казуса.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->