Анна Атанасова Анна Атанасова Потребител

Данък за терасаЗдравейте,


Изключително благодарна ще съм ако ми отговорите на следното запитване:


Преди няколко години достроихме гараж, (тухлени стени, бетонни плочи под и таван) долепен до вече съществуваща къща. Допълнителния гараж е обявен, озаконен и така нататък в общината. Освен че се плаща данък на гаража от 22 кв.м., общината също така и увеличи използваемата жилищна площ на първия етаж от къщата, тъй като покрива на гаража се явява продължение на вече съществуващата тераса. Дори и гаражът сега се води с РЗП 2 х 22 = 44 кв.м. А въпросната тераса е изцяло открита, има само 1 допирна стена с къщата.

Редно ли е за тази тераса да плащам същата цена като за използваемата жилищна площ на етажа?

Не съм на ясно с разликите между тераса, балкон, веранда и лоджия - бихте ли ми обяснили дали има начин тези 22 кв м. да не се зачисляват като реална част от етажа?


Предварително благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    ЗМДТ също не работи с понятията тераса, балкон, веранда и лоджия. С други думи това не са данъчни термини, а и в същността си въпросът не е толкова данъчен, колкото строителен. Т.е. за данъчни цели по принцип ще се вземе това, което е записано в строителната документация. Тъй като данъкът върху недвижимите имоти е местен данък, той се администрира от общинските власти и нерядко съществуват различия между общините по отношение на третирането на определени аспекти от декларирането на данъка. В тази връзка можете да опитате да обсъдите въпроса с конкретните отговорни служители от Вашата община.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->