Невена Петрова Невена Петрова счетоводител

Счетоводно отчитане на клон на чуждестранно лице в BGКлон на ЧЛ е регистриран в БГ. Той няма да извършва доставки на други контрагенти, а единствено неговия нает персонал ще разработва софтуерни продукти за фирмата майка, която е със седалище и управление в Англия регистрирана по ДДС в Англия.

Трябва ли клона да се регистрира по ДДС при учредяването си? Трябва ли да издава фактури на фирмата майка в Англия за труда, който е вложен в софтуерния продукт?

Известно ми е, че клон на ЧЛ води счетоводство като самостоятелно юридическо лице по българското законодателството. Съставя ГФО и подава годишна данъчна декларация.

Моля за Вашия коментар по представените факти и и отговор на въпросите! Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  След като другите счетоводно-данъчни ефекти са Ви известни, ще се огранича основно до ДДС третирането на казуса.

  Ако следва да прилагаме буквално ЗДДС, то излиза, че българският клон ще трябва да се регистрира по ЗДДС в България и да издава фактури на централата си. Тези фактури обаче ще са без начислено ДДС, тъй като мястото на изпълнение на доставките би било на територията на Англия. Ако трябва да направим мост към ЗКПО, то следва да кажем и че цената в така издаваните фактури следва да отразява пазарни нива на стойността на извършената работа. С други думи, цената трябва да покрива не само труда на българските програмисти, но и адекватен процент печалба.

  Доколкото обаче следва да прилагаме и европейската ДДС директива, то може да се достигне до извода, че българският клон не е нужно да се регистрира за ДДС цели в България. Така че този въпрос подлежи на по-нататъшен анализ.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->