Ива Захариева Ива Захариева Потребител

Право на приспадане на ДДСЗдравейте, през 2010 г. ЕТ, чийто единствен предмет на дейност е посреднически услуги за унгарска фирма, се регистрира по ДДС във връзка с изменението на закона и новия член 97а. Регистрацията обаче е направена на основание чл.100, ал.1, регистрация по избор. В приходните фактури не се начислява ДДС, във връзка с чл.86, ал.3. Има ли право лицето на данъчен кредит за разходите, които извършва - GSM, хотели, във връзка с пътуванията му из страната, куриерски услуги и т.н.


Отговори

 • Здравейте,

  Въпросният ЕТ има право на данъчен кредит. Това е така, тъй като правото на данъчен кредит е обвързано с извършването на облагаеми доставки, а не с начисляването на ДДС по тях. В конкретният случай ЕТ не начислява ДДС, тъй като доставките са с място на изпълнение извън България. Това обаче не променя тяхното качество на облагаеми доставки.

  На практика, ако ЕТ има само такива продажби, всеки месец ЕТ ще излиза на ДДС за възстановяване. И това е напълно нормално. Същото се случва и на всички фирми, които работят изцяло (или преимуществено) за износ или оказват услуги за чужбина.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Много благодаря за бързия отговор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->