Анелия Иванова Анелия Иванова Потребител

ДДС за транспортна услуга до трета странаФирма регистрирана по ЗДДС, занимаваща се с продажба на коли втора употреба има товарен автомобил 3.5 т., с който извършва превоза на продадените коли от България до Сърбия. Във фактурата, която съставя нашата фирма не се начислява ДДС и основанието за не начисляване на ДДС е чл.30 от ЗДДС. Фирмата ни няма лиценз за извършване на международен транспорт.


Въпросът ми - след като фирмата ни извършва международен транспорт без лиценз (защото има само товарен автомобил 3.5 т., за който не се изисква лиценз), при извършена транспортна услуга България-Сърбия-България може ли да се прилага чл. 30 - нулева ставка за ДДС или следва да начислявам 20% ДДС ?Отговори

 • Здравейте,

  Няколко уточняващи въпроса. Ако правилно разбирам въпроса, фирмата извършва превоз на продадените от нея коли за Сърбия. В този случай уговорената продажна цена на автомобилите не включва ли и техния транспорт? Отделно ли договаряте и фактурирате на клиентите си цената на колите и транспорта им?
 • Да. Цените на колите и транспортът им се договарят отделно. Освен това извършваме транспортни услуги и на автомобили, които не са наша собственост, а са на други физически и юридически лица, за което издаваме фактури само за транспорта.
 • Здравейте,

  Тук съществуват няколко принципни варианта на третиране в зависимост от качеството на получателя на транспортната услуга, осъществявана от фирмата:

  1. Получател е данъчно задължено лице (фирма), установено в Сърбия - в този случай мястото на изпълнение на транспортната услуга е на територията на Сърбия. Във издаваните фактури за транспортна услуга не прилагате 0% ДДС, а изобщо не начислявате ДДС на основание чл. 21, ал. 2. За сръбската фирма съществува задължение да си самоначисли ДДС или по-скоро сръбската митница ще събере ДДС-то, като увеличи митническата стойност на внасяния автомобил със стойността на транспорта му. В обобщение - при този вариант няма ДДС проблем за фирмата и не е нужно наличието на лиценз.

  2. Получател е данъчно задължено лице (фирма), установено в България - мястото на изпълнение на транспортната услуга е на територията на България. Това означава, че за да използвате нулевата ставка, следва да имате всички изискуеми от закона документи, включително лиценз. Този вариант може да имате, когато превозвате чужди автомобили.

  3. Получател е данъчно незадължено лице (гражданин), независимо дали от Сърбия или България - тук имаме пропорционално разпределение на мястото на изпълнение на транспортната услуга в зависимост от реализирания пробег (изминатите километри по маршрута). На практика това означава, че за стойността на пробега на територията на Сърбия не трябва да начислявате българско ДДС. Но за стойността на пробега в България, за да приложите нулева ставка, трябва да разполагате с всички изискуеми от закона документи, включително лиценз.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Във връзка с Вашите отговори имам още няколко въпроса.
  При първият случай когато получател е данъчно задължено лице (фирма), ако основанието за неначисляване на ДДС ни е чл.21, ал.2, в коя колона на дневника за продажби трябва да включим фактурата за продажба?
  При третият случай когато получател е данъчно незадължено лице (гражданин), в коя колона на дневника за продажби трябва да включим фактурата за продажба?
 • при сръбската фирма - колона 23

  при гражданите - едновременно кол. 23 (за частта извън България) и кол. 19 (за частта в рамките на България, но ако прилагате 0% ДДС)

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->