Рад Костов Рад Костов Потребител

Данъчни фактури към сайтЗдравейте, мои приятели имат сайт за колективно пазаруване. И въпроса им е - нужно ли е фирмите, с които сайтът работи (предлага техни намалени услуги в интернет-страницата си), да му издават фактура? Разплащането е на следния принцип - потребителя превежда по електронен път (или чрез банков превод или easypay и др. подобни) към сметката на сайта. Между сайта и конкретния обект (напр. хотел, които предлага -50% за даден пакет чрез сайта) има договор, по силата на които, сайтът си задържа (от постъпилите в сметката пари от клиентите) уговорен % комисиионна и след това останалата сума се превежда на хотела. Благодаря за вниманието :)


Отговори

 • Здравейте,

  Във въпроса липсва достатъчно конкретика по отношение на точните уговорки между трите страни. Не е ясно дали сайтът действа като официален посредник на търговеца, т.е. купува продукта от него и го препродава на крайните потребители (на правен език - действа от свое име и за чужда сметка). Ако случаят е такъв, то фирмите следва да издават фактури на сайта. Ако ли не (т.е. сайтът действа от чуждо име и за чужда сметка), то фактури не се издават.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Благодаря Ви много за бързия отговор. Смисъла е следният - дадения обект пуска намалени цени чрез сайта, като се сключва договор за няколко месеца. Същите намалени цени могат през сайта, се пускат за една или две седмици (през този период потребителите на сайта могат да си закупят дадената стока или услуга на същата намалена цена. След това потребителите закупили т.нар. ваучери имат период напр. 1-2месеца, в които могат да се възползват от стоката или услугата на конкретния обект.След като изтече договора между търг.обект и сайта се прекратяват взаимооотношенията.)
 • И все пак - кой юридически предоставя услугата на крайния потребител? Да го кажем и с по-конкретни думи - ако трябва да се издаде фактура за хотелска нощувка, кой ще я издаде на потребителя? Хотелиерът или сайтът?
 • Хотелиерът. Но след това как самото ООД собственик на сайта (нерегистриран по ЗДДС) ще изчисли облагаемата стпйност, с какви документи и по какъв начин?

  Приятен ден
 • След като хотелиерът издава фактура на крайния потребител, това означава, че сайтът действа от чуждо име и за чужда сметка. От това следва, че нито хотелиерът издава фактура на сайта, нито сайтът издава фактура на клиента. За сумата на своята комисионна сайтът фактурира на хотелиера.
 • Но ако хотела не си го вземе, това че не е издадена фактура от сайта, няма да създаде проблем за сайта нали при бъдеща проверка от данъчните органи?
 • Не си вземе кое?

  Тъй като, както виждате, материята не е никък проста, най-добре е да изложите пространно запитването си, включвайки всички аспекти на бизнес схемата. Препоръчвам да се свържете директно с нас, иначе има опасност този въпрос да натрупа голям брой постинги и отново да не бъде изяснен до край.
 • Какви са начини, по които мога да се свържа с вас?
  Благодаря Ви за отделеното внимание
 • 8 12 06 (вътр. 106)
  pdonev@bulmar.com
 • За сметка на това темата е интересна, аз си пазарувам за мен и за близките ми от подобен род сайтове, и ми е интересно как точно процедират и оперират :)
 • Имате нужда от професионалните услуги на счетоводител, а той самият ако има съмнения ще се консултира със съответните лица. Ако си спестите този разход съм убеден, че ще ви излезе доста по-скъпо при проверка.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->