Borislava Filipova Borislava Filipova Потребител

ДДС от доставчик от ИталияЗдравейте,

имаме доставка на стока - материал от доставчик от Италия регистриран по ДДС. Нашата фирма също е регистрирана по ДДС в България.

Досега за всички доставки ВОП от този доставчик сме съставяли ВОП-протокол и доставчика е издавал фактура без ДДС.

Сега имаме случай на доставка на материала, който е транспортиран от доставчика в друга фирма на територията на Италия, където е направена преработка (става на въпрос за хартия, която е направена релефна във втората фирма) и след това е изпратен при нас. Получихме фактура от итал.фирма-доставчик на материала с начислен ДДС. За основанието ни отговориха, че факта че е транспортирана хартията на територията на Италия им дава основание да ни начислят ДДС. Имат ли основание за това - реално ние получаваме и придобиваме материалите в България - това не е ли ВОП? Отделно заплащаме транспортна услуга за транспорт на стоката от Италия (втората фирма, която е преработила хартията) до България.


Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Действително когато сделката се отклони малко или много от обичайните параметри на един ВОД/ВОП, се случва в практиката да възникват подобни спорове. Някои уточняващи въпроси ,за да се отговори:
  - Какви са условията на доставката по Incoterms, т.е. в кой момент собствеността и рисковете се прехвърлят върху Вашата фирма?
  - Кой поема разходите по преработката във втората италианска фирма?

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->