Натали Начева Натали Начева Потребител

Търговия по интернетЗдравейте! ИМам следния казус и ще Ви бъда благодарна, ако ми помогнете.

Българска фирма, регистрирана по желание по ДДС, търгува по интернет - ползва виртуален магазин под наем в eBay, от където се приемат поръчки, клиентите са физически лица, данъчно незадължени, които плащат по системата PayPal. След като се получи плащането, се издава касов бон и заедно със стоката се изпраща по пощата. Клиентите са от цяла Европа, като най-много се продава в Германия. Тъй като в България се начислява ДДС , трябва ли да имаме регистрация в Германия? Попадаме изцяло в хипотезата на чл. 14 от ЗДДС за дистанционни продажби. Но как да тълкувам чл. 20 от ЗДДС?

Моля за съдействие!Отговори

 • Здравейте,

  Действително доставките, извършвани от фирмата, попадат в обхвата на определението за дистанционни продажби. Това означава, че трябва да проверите какви са праговете за задължителна ДДС регистрация при дистанционни продажби във всяка ЕС държава, където имате клиенти. Когато преминете въпросния праг ще трябва да се регистрирате в съответната държава.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте ,
  много ме вълнува и мен този въпрос. От Вас научавам , че продажбите в ebay се явяват дистанционни продажби. Ако нашата фирма НЕ е регистрирана по ДДС и иска да продава стоки във въпросния сайт, задължителна ли е регистрацията по ДДС или има начин да се отложи регистрацията, следейки за обороти за последните 12 месеца ?
  Предварително благодаря за отделеното внимание.
  Хубав ден !
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->