Екатерина Додова Екатерина Додова Потребител

Право на строежЗдравейте отново,

Фирма е закупила земи (земеделски ниви) и права за строеж на ВЕП. Тъй като има промяна в закон за земеделските земи - промяна на предназначението в зависимост от категориите, фирмата не отговаря на тези условия и иска да продаде имотите. Проблемът е, че имотите, които са с право на строеж също не могат да се ползват и не могат да се продадат. За тях има нотариален акт.

Въпросът ми е възможно ли е да се отпишат тези имоти от баланса (юридически и счетоводно)? Какво ще е основанието? Каква счетоводна статия да взема?

Благодаря Ви предварително! Поздрави!Отговори

 • Здравейте,

  В случая счетоводното записване няма пряка връзка с юридическото тълкуване. Ако сделката по учредяването на правото на строеж не се развали (напр. промяната на статута на земята не е била заложена като условие за валидността на слелката), то юридически продължавате да притежавате това право на строеж. Само че от икономическа гледна точка нищо не можете да правите с него (т.е. нямате бъдещи икономически изгоди) и това право на строеж практически вече няма стойност. За това от счетоводна гледна точка можете да го обезцените или направо отпишете.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте,
  много Ви благодаря за тази консултация.Наистина не знаех,че мога да отпиша тези земи.
  По този начин вече, ще знам ориентировъчен финансов резултат.
  Поздави!
  Екатерина Додова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->