Евгения Петрова Евгения Петрова Потребител

Възстановяване на ДДС от инвойсФирмата ни е регистрирана по Закона за ДДС в България


Моля да ни дадете отговор на следния казус, възникнал във връзка с участие в специализирано обучение. Същото е проведено в гр. Брюксел, Белгия. За извършената услуга ни е издаден инвойс със начислен VAT 21% съгласно чл.53 и чл.54 от Директива 2006/112/ЕО.

Въпросите ни са следните: 1. Трябва ли да упражним правото си на приспадане на данъчен кредит по чл.71 от ЗДДС във връзка с чл.86 от същия и съгласно изискванията за издаване на протокол по чл.117 ЗДДС като се самообложим за целите на ДДС?

 2. Как и кога настъпва правото ни за възстановяване на ДДС от държава членка на ЕО, при спазването на Наредба №Н-9 от 16.12.2009г.?


Благодаря, лек и ползотворен ден!Отговори

 • Здравейте,

  1. След като Ви е било начислено белгийско ДДС, то доставката е била третирана като такава с място на изпълнение в Белгия. Това означава, че нямате задължение да самоначислявате българско ДДС, тъй като в противен случай би се получило двойно начисляване на данъка. Ако все пак издадете протокол за самоначисляване, то няма да имате право на данъчен кредит, тъй като данъкът би бил неправомерно начислен. По белгийската фактура, естествено, също нямате право на данъчен кредит в България.

  2. Правото Ви на възстановяване на ДДС от белгийската данъчна администрация е възникнало тогава, когато Ви е бил начислен данъкът. Това означава, че за календарната 2011 г. може да подадете заявление за възстановяване до 30.09.2012 г. при положение, че сумата на начисления данък е повече от 50 евро (общо за всички покупки, за които искате възстановяване от Белгия).

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->