Таня Стефанова Таня Стефанова Съюз на счетоводителите в България, клон Стара Загора Счетоводител

Издаване на протоколи за самоначисляване на ДДС с нулева ставкаЗдравейте,

във връзка с Ваш коментр за Издаване на протоколи за самоначисляване на ДДС с нулева ставка от 06.06.2011 г. , изтълкувах следното:

- при внос на стоки при който услугата по транспорта е от чуждестранна фирма не трябва да се издава протокол по чл. 117 от ЗДДС след като стойността на транспорта е включена в митническата стойност.

По коментара такъв протокол се издава само в случаите на износ на стоки и услугата по транспорта е от чуждесттранна фирма - ако съм разбрала погрешно моля да ме извините.

При нас случая е следния:

1.Извършваме внос на стоки
2.Транспорта се извършва от чуждестранна фирма извън ЕС.
3.Транспортната фирма издава две фактури без ДДС. Първата е до границата в България, който транспорт се включва в митническата стойност и се облага с ДДС на митница. Втората е от границата до офиса на фирмата.

В този случай ние издаваме два протокола по чл.117 от ЗДДС, които отразяваме в дневник покупки и продажби.

Като първия протокол е за транспорта до Българската ганица, като ставката в протокала е 0% (Основание за начисляване на нулева ставка чл.30 ал.1 от ЗДДС)

Втория протокол е от Българската граница до офиса на фирмата ни като ставката в протокала е 20%, тъй като реално това е транспорта на територията на Б-я.

Трябва ли да издаваме протокол за транспорта до Българската ганица и правилно ли начисляваме ставка от 20% за втория транспорт или и за него ставката трябва да е 0%?Отговори

 • Здравейте,

  Във визираното от Вас становище съм дал най-често срещания (и затова типичен) практически пример за "самоначисляване" на ДДС с нулева ставка, от което има евентуално някакъв смисъл. Във Вашия случай (т.е. внос) за съжаление също имате задължение да "самоначислявате" нулево ДДС, макар реалното облагане с 20% ДДС да се е случило на митницата.

  Обръщам внимание, че частта от транспорта, извършван на територията на България (т.е. втората фактура от Вашия пример) също се включва в данъчната основа на вноса съгласно чл. 55, ал. 1, т. 2 от ЗДДС. Едновременно с това тази услуга е част от международния транспорт на стоки по силата на чл. 30, ал.1, т. 3 от ЗДДС. Всичко това означава, че не е необходимо да самоначислявате 20% ДДС по втората фактура, тъй като дори и за нея е приложима нулевата ставка при самоначисляването, а и митницата е събрала 20% ДДС върху нея.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->