Радослава Люцканова Радослава Люцканова Потребител

Фактуриране на транспортни разходи от фирма без транспортна дейностЗдравейте,

Във връзка с основната дейност на дружеството - търговия на дребно, фирмата извършва разходи, свързани с доставката на стоките. Имаме сключен договор с куриерска фирма, която съответно издава фактура за разхода. Транспортните разходи се заплащат на нас от клиента.

Въпросът е имаме ли право да опишем на отделен ред във фактурата към клиента транспортни (пощенски разходи), след като не сме куриерска фирма или такава с подобен вид дейност, или тези разходи задължително се разпределят в стойността на стоките? Ако можем, как трябва да се осчетоводят тези разходи?

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Имате право да посочвате транспортни (пощенски разходи) в своите фактури. Макар и да не сте куриерска фирма, Вие понасяте тези разходи във връзка с дейността си. Всъщност Вие имате напълно свободно ценообразуване, т.е. по какъв начин и от какви компоненти се образува крайната цена за Вашите клиенти. Законодателството по никакъв начин не Ви ограничава.

    Счетоводно погледнато, тези транспортни разходи са текущи разходи за дейността на фирмата Ви (разходи по продажби). Това означава, че те винаги се осчетоводяват като разход и се включват в ОПР за текущата година и не могат да се капитализират в стойността на непродадените стоки.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->