Мария Стойчева Мария Стойчева Потребител

Абонаментни карти за превоз на служителиЗдравейте!

Фирма иска да закупи абонаментни карти на своите служители за градски транспорт. Фирмата превозвач издава картите от фискален принтер, които карти са поименни. Служителите няма да заплащат нищо. Общата стойност на картите ще бъде заплатена от работодателя чрез издадена му фактура с разплащане по банков път. Въпросите ми са следните:

1. Каква трябва да е стойността на аб. карта след като служителя няма да заплаща нищо в брой?

2. За да е ценна книга аб. карта трябва да съдържа думите "Фискален бон" (когато е издадена от фикален принтер). Това проблем ли е за фирмата превозвач която ще получи парите си по банка?

3. Правилно ли е картата да е с нулева стойност и да съдържа думите "Служебен бон"? В този случай картата има ли застрахователна стойност?Отговори

 • Здравейте,

  Казусът е интересен, но и неясен. Тъй като говорите за фискални принтери и фискални бонове, в крайна сметка аз оставам с впечатлението, че става въпрос за най-обикновенни касови бележки, които обаче съответният превозвач и клиентите му са решили да играят ролята и на абонаментни карти, тъй като посочват името на пътника. Ако това е така, то:

  1. Ако въпросът е дали има някакъв лимит за признаване на разход по такива абонамнтни карти, отговорът е - няма лимит.

  2. Темите "ценна книга" и "фискален бон" нямат пресечна точка. Иначе не е коректно да се издавет касови бележки за платени по банков път суми.

  3. Да е правилно от каква гледна точка?

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте,
  Наистина абонаментните карти представляват касови бележки съдържащи имената на лицата. Превозвача е длъжен да осигурява карти в съответствие с Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол в/у ЦК. В чл.2 от същата ценните книжа съдържат данъчна информация. В този смисъл данъчна информация се съдържа и във фиск.бон. Може ли тогава фиск. бон да е на нулева стойност при заплащането на картите по банка? Правилно ли е фирмата вместо да издава касова бележка като абонаментна карта да издава служебен бон / той не съдържа данъчна информация/?
 • Здравейте,

  Още веднъж - фискалните бонове не са ценни книжа и ценните книжа не са фискални бонове. Което прави излишен отговора на останалите въпроси.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->