Violeta Angelova Violeta Angelova Потребител

Корекция на грешно отразена фактураПрез април получавам плащане по проформа фактура. Издавам фактура за авансово плащане. В същия ден я анулираме (по желание на клиента) и издаваме търговска фактура (с отразени количества стоки) на отговорно пазене. Клиентът обаче греши и отразява в дневника си анулираната авансова фактура, а аз търговската фактура. Сумата е една и съща, съответнo и размера на ДДС. Различни са номерата на документите и съдържанието като текст.

Как следва да коригираме това към днешна дата?Отговори

 • Здравейте,

  Това, което до момента сте направили Вие и Вашият клиент, не е грешка само по себе си. Просто трябва да се доотразят още някои неща.

  При доставчика:
  Анулираната фактура също е трябвало да се отрази (и предполагам, че е била) в дневника за продажби макар и с нулеви стойности. Ако не е бил съставен протокол за анулирането й, то трябва да се състави (антидатиран) и подпише от двамата контрагенти, тъй като анулираната фактура е била по погрешка отразена от купувача.

  При купувача:
  В текущия месец трябва да запише анулираната фактура в дневник покупки с отрицателни стойности (техническо анулиране в дневника). Тряба да въведе в текущия месец коректната фактура. Нетният ДДС ефект от тези упражнения е нулев, но се подсигурява ползването на данъчния кредит.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->