Stefan Stoyanov Stefan Stoyanov Потребител

Дължи ли се ДДС в ИталияЗдравейте!

Ние сме регистрирано по ДДС дружество в България и сме доставчика в сделката продажба на стоки. Получателят е фирма в Италия (новорегистрирана), която към момента на сделката не беше регистрирана по ДДС (нямаше ДДС номер). Издадохме Инвойс , в който начислихме ДДС. Въпросът ми е дали получателят ще плати още веднъж ДДС в Италия? Моля за аргументация!

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Ако вашият получател (клиент) е спазил изискванията на италианското ДДС законодателство, няма да плаща втори път ДДС в Италия. Логиката е при всяка ДДС транзакция да има само веднъж начисляване на ДДС, стига страните по сделката да са процедирали коректно.

  Ако обаче клиентът е трябвало да се регистрира по ДДС в Италия (напр. поради достигнат праг на ВОП), то италианските данъчни власти, разбира се, имат право да си съберат италианското ДДС.

  Във всеки случай, Вие като български доставчик нямате никакво отношение към италианските задължения на Вашия контрагент. Единственото, което Ви касае, е дали контрагентът Ви е предоставен валиден ДДС номер или не.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->