SILVIA PETROVA SILVIA PETROVA Потребител

Данъчен кредит при покупка на нов лек автомобил от ЕСФирмата ни е за консултантски услуги и не е регистрирана по ЗДДС. Смятаме да закупим нов лек автомобил на стойност 70 000 лв директно от производителя в Германия. Казуса е следния: Следва ли да се регистрираме по ДДС на общо основание за да можем да упражним правото на данъчен кредит или трябва да се регистрираме по ДДС по условията на ВОП? И изобщо трябва ли да се регистрираме по ДДС или само да декларираме покупката с декларация по чл. 168 от ЗДДС пред НАП?Отговори

  • Здравейте,

    В описания от Вас случай не сте длъжни да се регистрирате по ЗДДС нито по общия ред (чл. 96 от ЗДДС), нито по специалния ред за ВОП (чл. 99 от ЗДДС). Длъжни сте обаче да декларирате покупката с въпросната декларация по чл. 168 от ЗДДС, както и да платите сумата на ДДС.

    От друга страна, ако искате да ползвате данъчен кредит (доколкото това е изобщо възможно, т.е. попадате в специалните изключения, предвид факта, че автомобилът е лек), то трябва непременно да се регистрирате по общия ред.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->