Ива Захариева Ива Захариева Потребител

Осчетоводяване на неизискан данъчен кредитЗдравейте, как може да се осчетоводи данъчен кредит, за който не е подадено искане за възстановяване в законовия срок? Може ли да се държи като вземане и при изтичане на давност да се отпише?


Отговори

  • Да, съгласен съм с подхода, който предлагате. Това е при положение, че Вие умишлено избирате да не си поискате данъка за възстановяване сега. Обръщам внимание, че имате възможност в бъдеще в рамките на 5-годишния давностен срок да си поискате този данък, но по друга процедура. Ако от сега знаете, т.е. сте решили, че никога няма да поискате този данък (вероятно, за да не Ви правят ревизия), то счетоводно още сега трябва да изпишете сумата като разход. Този разход обаче няма да Ви се признае по ЗКПО в настоящата година.
  • Благодаря за отговора. Не искам да се занимавам с искане на ДДС-то, защото става въпрос за 300 лв. на фирма, която сега поех и поради незнайни причини предишния счетоводител не е изискал. Това, което ме смущаваше е имам ли право да изписвам това ДДС като разход, при положение че никой не ни спира да си го вземем.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->