Мария Борисова Мария Борисова Потребител

Данъчен кредит за товарен автомобил със сертификат N1Закупен е автомобил, записан в големия талон като "товарен с места 4+1". Възможно ли да бъде отказан данъчен кредит за този автомобил? Ако бъде отказан ДК, това означава ли че ще откажат целия данъчен кредит за периода, т.е. на останалите покупки и разходи свързани с дейността?Отговори

 • Здравейте,

  Това е поредната хитрост в дългогодишното надлъгване между данъкоплатците и НАП. Формално погледнато имате право на данъчен кредит, тъй като ограниченията за данъчен кредит касаят само леки автомобили, а Вашият е "товарен".

  По отношение на това дали е възможно НАП да спорят с Вас по този въпрос - да, винаги съществува такава възможност. Също така в бъдеще НАП ще се опитат по законодателен ред да ограничат (или направо елиминират) възможността да се ползва данъчен кредит за такъв тип автомобили. Подобни стъпки обаче винаги представляват трудност за НАП, тъй като има определени ограничения по европейската ДДС директива, с които все пак трябва да се съобразяват.

  На последно място, ако въпреки всичко имате лошия късмет да Ви откажат данъчен кредит по този автомобил, то този отказ ще касае само автомобила, но не и другите Ви покупки за периода.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->