Ренета Пенчева Ренета Пенчева Потребител

Преоценка на ДМАФирма има купена земя през 2007 г. Върху нея се прави разсадник за цветя, дървета и др. Тази земя е платена по банка на собсвеника на земята, но по документи за собственост е записана по-ниска сума отколкото действително е платено, пример - от 503 е платена 120000 лв, но в 201 е заприходена за 62000 лв и в 402 - 58000лв.

Въпросът ми е: Правилно ли е да се направи една преоценка на земята към днешна дата и тази сума от 58000 лв да се отнесе като разход - 609-402 за 58000 лв и да се приключи това салдо което стои толкова години? С преоценката да се увеличи цената на земята като се направи оценка от оценител и да се заведе в баланса с по-високата стойност.Отговори

  • Здравейте,

    При преоценка (във Вашия случай - увеличение стойността на земята) има увеличение на актива и натрупване на преоценъчен резерв. С други думи, такава преоценка не може да бъде никакво основание да отписвате на разход така "заделената" сума. На практика не разполагате с чист и елегантен метод за елиминирането на този проблем, тъй като нарушението, което е направено, е повече от очевидно.

    На Ваше място бих просто увеличил стойността на земята със "заделената" сума, нищо че нямате нотариален акт за тази сума. Успели сте да платите по-малък местен данък по придобиването и по-ниска нотариална такса, но както виждате, винаги монетата има и обратна страна.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->