Мария Георгиева Мария Георгиева Счетоводител

Фактури без нужните реквизитиЗдравете, казусът е следният,

Командировахме служител на фирмата със служебния автомобил до Австрия. По пътя лицето е зареждало гориво, вземало е фактури, но на фактурите не пише нито името на фирмата, нито неговото, иначе са си от верига бензиностанции, плащал е в брой, няма и номер на автомобила. Сега как да осчетоводя разхода за командировка, т.е. пътните? Тези фактури приемат ли се като разходнооправдателни документи.

Вторият ми въпрос е свързан, че тъй като фирмата е нова, има активи, но приемам, че за счетоводни цели ще приемам нормите на данъчни амортизации в ЗКПО. Съответно данъчния и счетоводния план са ми еднакви. Закупили сме актив на 10 май, въвеждам го в употреба от 1-ви юни и от тогава започва да тече амортизация. Би ли възникнал проблем, ако го правя по този начин?

Благодаря предварително за отговорите!Отговори

  • Здравейте,

    Проблемът с горивото, зареждано в чужбина, е че в документите, с които разполагате липсват каквито и да било данни. НАП са склонни да признават като разходнооправдателен документ бележки, на които фигурира поне регистрационния номер на автомобила, а при Вас няма нищо. Определено би могло да бъде проблем.

    По отношение на амортизациите - ОК.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->