Невена Петрова Невена Петрова Потребител

Протокол по чл 117 от ЗДДСЗдравейте!

Във връзка с извършване на международен товарен автомобилен транспорт със собствени товарни автомобили ползваме различни услуги,оказвани от страни -членки на ЕС и от трети страни.Моля да ми помогнете относно следните казуси:

1 - Издадени са ни фактури от ЕС за митнически брокерски услуги, във връзка с издаване на електронна декларация по задействане на CARNET TIR. В зависимост от доставчика на услугата ,в някои фактури има начислено ДДС , докато в други - е приложена нулева ставка на данъка;

2 - Издадени са ни фактури от трети страни във връзка с митнически брокерски услуги , касаещи по-скоро уреждането на митнически формалности във връзка с доставките на стоките при извършвания от нас международен превоз;

3 - Във връзка с превоза се налага и извършването на ремонт на автомобила в държава -членка на ЕС.Проблема тук е ,че също в някои фактури е начислен данък.

Въпросът ми е : Задължително ли е издаването на протоколи по чл.117 от ЗДДС , въпреки ,че в някои държави са си начислили данък и каква трябва да бъде данъчната ставка ?Благодаря предварително за вниманието!

С пожелания за щастливи и усмихнати празници!!!


Отговори

  • Здравейте,

    Дали ще се прилага 0% ДДС зависи от това дали този сухоземен транспорт може да се характеризира като международен транспорт на стоки, но в тесния смисъл на термина, предписан от ЗДДС, т.е. да не е само на територията на ЕС. Иначе мястото на изпълнение на доставките е по принцип в България, тъй като фирмата Ви е регистрирана по ЗДДС и е получател на споманетите услуги. Това означава, че по принцип винаги трябва да пускате протоколи по чл. 117, но:
    - прилагате 0% ДДС, ако е международен транспорт - формално изискване е, но на практика е безсмислено;
    - прилгате 20% ДДС, ако транспортът е в рамките на ЕС

    Чуждестранните контрагенти от ЕС, които са Ви начислили тяхно ДДС, по принцип са в нарушение.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->