Ina Petkova Ina Petkova Потребител

Годишна премия и ГДД за 2011Здравейте,

Бих искала за Вашето становище,относно годишна премия начислена в месец 12.2011+ осигуровки и изплатена+ осигуровки в 2012г .

Премията е начислена заедно с възнаграждението от м.12.2011, като част от трудовото възнаграждение,трябва ли с тази сума да се увеличи счетоводния финансов резултат по ГДД за 2011г.Трябва ли също така с сумите на заплатите и осигуровките да се увеличи счетоводния финансов резултат само поради факта,че сумите са начислени в 2011г, а са изплатени в 2012г.

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Допускам, че премията, която споменавате, касае служители по трудови договори (а не ДУК). В такъв случай ЗКПО прави разграничение между:
  - основно или допълнително трудово възнаграждение, определено с нормативен акт (напр. за прослужено време - клас, извънреден труд и т.н.)
  - други възнаграждения по трудово възнаграждение

  На регулация по ЗКПО подлежат само възнагражденията от втората група, както и осигуровките, свързани с тях.

  Годишната премия, не е допълнително възнаграждение, което е определено с нормативен акт и, в тази връзка, подлежи на регулация. На практика, макар да не сте изплатили декемврийските заплати (вкл. премии) до края на годината, в увеличение в ГДД ще трябва да посочите не цялата сума на заплатите, а само премиите (вкл. осигуровките, свързани с тях).

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->