Стела Петрова Стела Петрова Потребител

Подаване на Годишна декларация за 2011г. съгласно ЗДДФЛЗдравейте, моят въпрос е свързан с подаване на Годишна декларация за 2011г. съгласно ЗДДФЛ.

През 2011г. имам издаден Изпълнителен лист съгласно, който бившият ми работодател е осъден да ми изплати трудови възнаграждения за 5 месеца за 2010г. В периода юни - ноември 2011г. получих 2630лв. /трудовите възнаграждения за 2010г. + законна лихва/. На 29.12.2010г. съм регистрирана като безработна и получавам обезщетение от НОИ за период от 11 месеца. През летните месеци на 2011г. успях да си намеря работа и работих 3 месеца като сезонен работник на трудов договор. След това отново се регистрирах в БТ. През м.Октомври 2011г. получих хонорар като член в СИК.

Въпросът ми е следният: Трябва ли да подам Годишна декларация за 2011г. съгласно ЗДДФЛ при положение, че към 31.12.2011г. съм била безработна и през 2012г. продължавам да получавам обезщетение за безработица?

Ако отговорът е "Да" - трябва ли да включа сумата, която съм получила по ИЛ? Трябва да уточня, че през м.април 2011г. съм подала Годишна декларация за 2010г. съгласно ЗДДФЛ и в служебната бележка издадена ми от бившия работодател са включени начислените, но неизплатени трудови възнаграждения за 2010г. т.е. тази сума по ИЛ, която аз реално съм получила през 2011г. /а можеше и никога да не получа/.Благодаря предварително за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  Трябва да подадете декларация за 2011 г., най-малкото тъй като сте получавали доходи по извънтрудови правоотношения (в случая визирам хонорара Ви като член на СИК). В тези случаи винаги е налице задължението за подаване на декларация.

  По отношение на сумата по изпълнителния лист - бившият Ви работодател е издал некоректно служебната бележка за 2010 г., защото не е трябвало да включва в нея доходи, които не са Ви били изплатени. Все пак това не би следвало да е проблем, т.е. не би следвало два пъти да Ви е удържан авансов данък - при начислението и при изплащането на дохода. Понастоящем най-правилно е да вземете от бившия си работодател служебна бележка за дохода по ИЛ, платен Ви през 2011 г., и да декларирате този доход. Няма да имате задължение за доплащане на данък.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->