Галина Каменова Галина Каменова счетоводител

Транспорт в Общността, фактуриран от трета странаЗдравейте,

Ние сме българска фирма с място на икон. дейност и постоянен обект България, данъчно задължено лице с валиден ДДС номер. Купуваме стока от Словения - фирма с валиден VAT номер. За транспортиране на стоката наемаме сръбска транспортна фирма, за което получаваме фактура на наше име за транспорт Словения-България.

За доставката на стоката издаваме протокол по чл.84, като го включваме в дневник покупки и дневник продажби.

Какво обаче да правим с фактурата за транспорта. Ако издам протокол по чл.82, ал.2, т.3 от ЗДДС, как този протокол ще влезе в дневник покупки с право на данъчен кредит като нямам валиден VAT номер на сръбската фирма?

Благодаря предварително!

Хубава и топла седмица-:)Отговори

  • Здравейте,

    За получената от Вас транспортна услуга също трябва да издадете протокол за самоначисляване на ДДС със ставка 20%, тъй като транспортът е с начална и крайна точка държави от ЕС. Следва да отразите този протокол за самоначисляване и в двата дневника по ДДС по стандартния начин. Разликата спрямо отразяването на протокол за ВОП е че в дневник продажби попълвате данъчната основа в колона 14 (а не 15).

    В дневник покупки си попълвате нормално право на данъчен кредит. В случая фактът, че сръбската фирма няма европейски ДДС номер, няма никакво значение - Вие отново имате право на данъчен кредит (пълен или частичен в зависимост от дейността Ви). Проблемът с валиден европейски ДДС номер касае по-скоро случаите, в които сме в ролята на доставчици, а не на получатели.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->