jeni yoveva jeni yoveva Потребител

Регистрация на чуждестранно лицеЗдравейте, Пламен Донев,

Във връзка с промените в ЗДДС относно туризма, в сила от 01.01.2012 г, по семинарите се говори, че чуждите туроператори, нерегистрирани по ЗДДС (в т.ч офшорни фирми), ще трябва да се регистрират в страната и да си плащат ДДС за хотелско настаняване в България.

Моля за помощ - аз не виждам член, на базата на който тези фирми имат задължение да се регистрират. Това реално са фирми, данъчно задължени лица, неустановени на територията на страната, извършващи необлагаеми доставки по чл.12, ал.2Отговори

 • Здравейте,

  И аз говоря някакви такива неща по семинарите, които водя.

  В действителност има правно основание за регистрация на чужди фирми по българския ЗДДС за доставки, свързани с хотелско настаняване в България. Все пак има значение тези фирми на кого продават пакетите. Ще разгледам по-долу два варианта: други фирми (туроператори) с цел препродажба и физически лица, крайни потребители.

  1. Други фирми (туроператори).
  Тук има два подварианта – другата фирма да е българска или чуждестранна.

  - Българска фирма - Тук съм съгласен с Вас, че чл. 12, ал. 2 от ЗДДС е приложим и тази българска фирма ще трябва да си самоначисли ДДС (впрочем със ставка 9%) а за чуждият туроператор не се трупа оборот за регистрация по ЗДДС (чл. 96, ал. 3 от ЗДДС).

  - Чуждестранна фирма – Тук е спорно как действа режимът за самоначисляване на ДДС. Но така или иначе има два варианта, и в двата от които в крайна сметка се стига до регистрация по ЗДДС на чужда фирма. Първото възможно тълкуване е втората чужда фирма (купувач) да има задължение да самоначисли българско ДДС, за което трябва да се регистрира по ЗДДС. Изглежда доста абсурдно от практическа гледна точка, но следвайки буквата на закона, такъв е изводът. Второто възможно тълкуване е първата чужда фирма (продавач) да трупа оборот за регистрация по ЗДДС, тъй като купувачът й няма задължение да си самоначислява българско ДДС. Във всеки случай винаги има български ДДС ефект, тъй като доставката е с място на изпълнение в България (хотелът е тук).

  2. Физически лица
  Ако туристическият пакет са продава на крайни потребители – пътуващи лица, то за туроператорът е приложим специалният ред за облагане на маржа на обща туристическа услуга. В този случай доставката не е с място на изпълнение в България, тъй като туроператорът е чужденец. Съответно не се трупа оборот за регистрация по ЗДДС.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->