Janina Nikolova Janina Nikolova служител

Въпрос относно неначисляване на ДДСЗдравейте,

по повод промените в ЗДДС от 1.01.2012 касаещи туризма,и като служител в туристическа агенция,а и поради липсата на конкретно мнение и отговори на ред семинари,имам следните въпроси

1.При продажба от български туроператор на друг български туроператор на туристически пакет за почивка в страна извън ЕС напр.Турция,с каква ставка би следвало да се издаде фактура и на основание на кой член от ЗДДС

2.Същия случай но тур.пакет е за страна от ЕС -каква и на какво основание съответно е ставката

3.Съществуват ли турагенти според промените,или всички занимаващи се с туристическа дейност трябва да имат лиценз за туроператор

4.В момента работим с турагенти-превеждат ни от фирмената си сметка по банка сума по пакет за почивка в чужбина на клиент записал се при тях по наша програма.На кого би следвало да се издаде фактура след като идва от фирмената сметка на турагента но е посочено в основанието името на клиента-пътуващото лице.

Това са само част от десетките въпроси,но доста важни.Очаквам с нетърпение вашия компетентен отговор и ви благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  По реда на зададените въпроси:

  1. Специалният ред на облагане на маржа от началото на 2012 г. няма да е приложим при сделки между туроператори. Това означава, че се прилага общият ред. В този смисъл всеки компонент на туристическия пакет следва да се разглежда отделно.

  Международният транспорт е доставка, облагаема с нулева ставка на ДДС. Тук основният проблем е да се докажат основанията, даващи възможност на туроператора да префактурира по въпросната нулева ставка. Концептуално такава е идеята, но на практика ППЗДДС прави почти невъзможно това.

  Проблемът с хотелските фактури е още по-сериозен. Хотелското настаняване е услуга с място на изпълнение на територията на страната, където се намира хотелът. Това означава, че при префактурирането на настаняване в Турция българският туроператор трупа оборот за регистрация в Турция. След регистрацията си там, българският туроператор ще начислява турско ДДС. До тогава няма задължение да начислява българско ДДС.

  2. Третирането е същото както по точка 1.

  3. Да, съществуват турагенти. Те продават туристически услуги от чуждо име (съответния туроператор) и за чужда сметка. С други думи, те издават фактури само за своята агентска комисионна. На практика режимът, касаещ работата на турагентите, не се променя, а се конкретизира (уточнява).

  4. Във връзка с отговора по т. 3 продажбата Ви се осъществява директно към клиента - пътуващо лице.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->