СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ Потребител

Авансов данък от наемЗдравейте,

ООД плаща неам на Църковно настоятелство - рег. вероизповедание - Българска православна църква. Попада ли ООД-то под разпоредбите на ЗДДФЛ по отношение на авансовото удържане на 10 % данък от дохода от наем? Срещам мнения за/против с различни доводи. По-рано писах тук във този форум и получих отговор, че не е необходимо ООД-то да удържа авансов данък при изплащане на дохода от наем.

Днес гледах рубриката на НАП-често задавани въпроси по отношение на тази тема и как започва тя:

"Често задавани въпроси, свързани с определянето и внасянето на авансовия данък върху изплатени на физически лица доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, когато платци на тези доходи са предприятия или самоосигуряващи се лица."

Което само по себе си дава отговор на въпроса ми, но има ли някъде в морето от нормативи текст или указание от отговорен източник, където да е написано 1/1?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Първоначално се учудих, че има противоположни мнения по този проблем. Единственото основание за това, ми се струва, може да бъде само юридическата класификация на Господ Бог за целите на данъчното облагане.

  Ако разглеждаме Господ Бог като физическо лице в съответствие с теологичния антропоморфизъм на христианската традиция, а и като действителен получател (бенефициент) на доходите от наем, то в такъв случай следва наемателят да удържа авансов данък по ЗДДФЛ.

  Ако ли обаче доходът се реализира от Българска православна църкава, която е юридическо лице (какъвто всъщност разбирам, че е случаят), то за Вас ЗДДФЛ изобщо не е приложим и съответно не трябва да удържате никакъв авансов данък.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->