Снежана Върбанова Снежана Върбанова Потребител

Облагане с данък по ЗКПО на комисионна на оператор с ваучериСумата, изплатена на оператора с ваучери за храна за доставка и комисионна облага ли се по ЗКПО?Отговори

 • Здравейте,

  Явно имате предвид облагането с данък върху разходите при работодателя. Няма изрични разпоредби в данъчното законодателство, касаещи тези комисионни на операторите с ваучери. В тази връзка при бъдещ спор с НАП твърде е вероятно те да приложат стандартния си формалистичен подход. Затова с оглад избягването на допълнителни задължения за данък върху социалните разходи препоръчвам да осчетоводявате комисионните като разходи за външни услуги, а не като социални разходи.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Благодаря за отговора.
  Аз така ги осчетоводявам, но те са ми от перото за социални разходи и ги приспадам съответно от това перо, а не от издръжката. Това има ли значение.

  Друг въпрос.

  В случай, че със средствата за СБКО се закупят стоки за бита за персонала - смята ли се това за социален разход , съответно ако е така ще се начисли 10% данък ЗКПО, но дължат ли се осигурителни вноски за такъв вид социален разход.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->