Иванка Тасева Иванка Тасева Потребител

Отписване на несъбираеми вземанияЗдравейте,

Интересува ме как точно се изчислява изтекъл давностен срок за отписване на несъбираеми вземания от клиенти - на петата година откакто е започнал да тече срока, или трябва да има пълни пет години и на шестата да се отпише вземането? Например вземане от 2007 г. през 2011 г. или през 2012 г. трябва да се отпише? През този пет годишен срок не е правена обезценка на вземането, защото сумата не е голяма. Имам ли право да го отпиша като несъбираемо, какъв документ за основание трябва да имам и каква счетоводна операция трябва да взема?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Изчислението е най-обикновено (без някакви капани) - съответната дата от 2007 г. + 5 години прави същата дата от 2012 г. Следователно можете да признаете за данъчни цели разхода от отписването на вземането за 2012 г.

  Чисто счетоводно не само можете да обезцените или отпишете това несъбираеме вземане, но всъщност сте длъжна да го направите, тъй като вземането е надценено или нереално (няма да съберете пари). Няма някакъв задължителен документ, който да се изисква при обезценка/отписване на вземане. Може да бъде някакъв вътрешен документ (мемо, протокол), в който се идентифицира причината за отписването на вземането (изтекъл давностен срок).

  При отписване счетоводната операция е:
  Дт Други разходи
  Кт Вземане

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->