Радослав Вайсилов Радослав Вайсилов Управител

Осчетоводяване на прихидоте от субсидияЗдравейте, аз имам фирма и съм земеделски производител и можете ли да ми помогнете на следния въпрос " Върху субсидията, която съм получил трябва ли да плащам данък ? " И как трябва как да извърша осчетоводяването на тази операция. Т.е. ако се дължи данък данък ще го прибавя към приходите ми от продажба на продукцията, но ако не се дължи данък върху субсидията, тогава как да го осчетоводия като същевременно го покажа като приход и без да ми увеличава печалбата, съответно да не плащам данък върху тази сума. Благодаря ви предварително.


Отговори

 • Щом сте фирма, предполагам сте юридическо лице, а не ЕТ. В този случай осчетоводявате субсидията като записвате:
  Дт 503/ Кт 705
  Осчетоводяването извършвате към момента на получаване на субсидията. Ще рече, че ако сте получили парите за 2011 г сега, то приходът ще ви се яви тази година.
 • Ако сте физическо лице и ЕТ и подавате деларация по чл.50 от ЗДДФЛ, в Приложение 3 на ГДД, която е за доходите през 2011 г., на ред 1.6 в Таблица 1 :
  В т. ч. доходи за 2009 г. или за предходни години, изплатени през 2011 г. под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет, освободени от облагане с § 18 от ПЗР на ЗДДФЛ
  и тези доходи се изваждат, преди да се изчислят 60-те процента НПР.
  В Приложение 2 на ГДД, за доходите, придобити през 2011 г., в Справка 1 на Част IV тези приходи спадат към приходите, които се изключват при определяне на счетоводния финансов резултат, подлежащ на данъчно преобразуване.
 • Така е.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->