Д. Иванова Д. Иванова Потребител

Водене на счетоводството на ЕТЗдравейте,

Първо искам да Ви благодаря, че сте направили и поддържате този страхотен сайт, които ми помага доста в развитието ми като счетоводител!

Казвам се Димитрия Борисова, завърших “Счетоводство и контрол” бакалавър и “Финанси” магистър и от 2 месеца работя като младши счетоводител в една производствена фирма (Кооперация). Имам огромното желание да се развивам в тази сфера, но явно трябва още много да уча.

Сега пред мен има още едно предизвикателство, предложиха ми да водя счетоводството на един магазин за дрехи, фирмата е ЕТ. Във фирмата, в която работя не желая колегите ми да разбират, че проявявам интерес и към други фирми (допълнителна работа), защото не знам как ще го разтълкуват и реших да се обърна към професионалистите.

Въпросите ми са:

1) Мога ли да водя счетоводството на тази фирма ЕТ, като имам стаж само 2 месеца по специалността (според Закона за Счетоводството, не мога, но доста МОЛ-ове на ЕТ сами водят счетоводството си)?

2) Какво ми е необходимо, за да водя това счетоводство от в къщи?

3) Предполагам, че трябва да сключа граждански договор с ЕТ-то?


Търсих по интернет инфо за счетоводството на ЕТ, но има много противоречива информация и не смея да почерпя от нея. Ако може да ме насочите към учебници или материали, които ще ми помогнат?


Благодаря Ви предварително,
желая Ви все повече професионални и лични успехи!Отговори

 • Здравейте,

  Благодаря за милите думи. Радвам се, че оценявате нашите усилия.

  Конкретно по въпросите:
  1. Вие можете да водите счетоводството на това ЕТ, в смисъл да осчетоводявате дейността му, но все още нямата стаж за да сте съставител на финансовите отчети на въпросното ЕТ. За тази цел, ако желаете да сте коректни и да избегнете евентуални санкции, ще трябва в края на отчетната година да се обърнете към друго лице, отговарящо на изискванията на ЗСч, което да Ви помогне със съставянето и да подпише финансовите отчети.

  2. Най-важното, което Ви е необходимо, е желанието. Един компютър и счетоводен софтуер също биха били полезни.

  3. Би могло и със граждански договор.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->