Violeta Profirova Violeta Profirova Потребител

Данъчна основа на недвижим имотЗдравейте, Пламен Дончев,

Бих искала да попитам: Ако българска фирма (в случая основана от чуждо лице с цел закупуване на недвижимо имущество) придобие жилищен имот, на каква база става годишното облагане с местен данък и такса смет - на база цена на придобиване по счетоводни книги или на база данъчна оценка?

По-конкретно: Как се определя данъчната основа на един недвижим имот - има ли някъде публикувана формула или метод?

Предварително благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  Базата за определяне на местния данък и таксата смет всъщност е по-високата измежду двете, споменати от Вас - цената на придобиване (или по-точно отчетната стойност) или данъчната оценка. Въпросната данъчна оценка се определя от общината по местонахождение на имота на база на квадратурата, местоположението и определени технически характеристики на имота. Точните правила за определянето й можете да откриете в Закона за местните данъци и такси.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте отново,

  Благодаря за бързата реакция.

  Случаят продължава, тъй като (чакайки Вашия отговор) успях да се свържа с месната общинска служба, които ми обясниха, че за жилищни имоти на фирми се използва данъчната оценка като баао за облагане с годишен данък и такса смет.
  Бихте ли ме посъветвали къде е решението за жилищни имоти?

  Благодаря Ви!
 • Здравейте,

  Действително става въпрос за данъчната оценка, изчислявана от общината по формула (независимо от отчетната стойност на имота), тъй като става въпрос за жилищен имот.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Много благодаря за уточнението. Усхех!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗМДТ

-->