Потребител

Данъчен кредит за автомобил под наемЗдравейте!

Изчетох всичко, което бих могъл по темата, но стигам до заключението, че това е разбираемо единствено за тези, които знаят как да си изкарват хляба с разчитане на закона :)

Въпросът е следният: Аз (ФЛ) притежавам автомобил 4+1. Пак Аз съм управител и собственик на ЕООД, което се занимава единствено и само с предлагане на услуги по електронен път. Фирмата има 2 офиса - един в София и един в Бургас. Седалището е в Бургас, но работата се извършва в София. Често се налага пътуване до Бургас - счетоводители, НАП, НОИ, банки - всичко е там, защото седалището е там.

Има ли начин ЕООД-то да наеме от мен (ФЛ) автомобилът единствено за тези случаи? Аз, като физическо лице си карам автомобила, когато ми потрябва, но веднъж месечно той се ползва за целите на ЕООД-то.

Има ли начин това да се признае за разход без да се внася данък в/у разхода, т.е. да се ползва пътен лист? Може ли да се ползва пътен лист, ако автомобилът не се ползва единствено от ЕООД-то като наемник, но и от самия собственик. Ако да - има ли някакъв шанс и за ползване на данъчен кредит?Отговори

 • Здравейте,

  Почвам отзад напред по въпросите.

  Никакъв шанс за ползване на данъчен кредит. Автомобилът е 4+1 и ако не е класифициран като товарен (щото има и такива случаи, които са много популярни напоследък), то няма как да ползвате данъчен кредит за гориво и подобни.

  Иначе бихте могли да отдавате под наем автомобила си на фирмата за определени дни от месеца. Доходът Ви като ФЛ от наем обаче се облага с 10% данък общ доход по ЗДДФЛ. В този случай задължително ще трябва да попълвате пътни листа, за да удостоверите за какви бизнес цели е бил ползван наетият автомобил.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->