Иванела Ковачева Иванела Ковачева Потребител

Не Начисляване на ДДС и VIES ДекларацияЗдравейте, имам няколко въпроса свързани с не начисляване на ДДС и задължение за подаване на VIES Декларация.

Фирмата е извършила транспортна и геодизична услуга на територията на България, за в бъдеще фирмата ще извършва и строително-монтажни работи в България. Получател на услугата е чуждестранна фирма, членка на ЕС регистрирана по ДДС в нейната страна. Следва ли тази доставка да е освободена и съгласно кой член от закона?

И другият ми върпос е дали имаме задължение за подаване на VIES декларация?Отговори

 • Здравейте,

  Тези услуги в никакъв случай не са освободени. По-скоро тук въпросът стои: кой трябва да начисли ДДС, българският доставчик или чуждестранният получател?

  Транспортната услуга е с място на изпълнение в страната на клиента от ЕС. В този смисъл Вие не следва да начислявате българско ДДС, но трябва да подавате VIES декларация, така че съответната чужда данъчна администрация да може да проследи дали Вашият клиент си е изпълнил задължението за самоначисляване на ДДС.

  Строително-монтажните работи са с място на изпълнение в България, тъй като тук се намира недвижимият имот, който строите. За тези услуги трябва да начислявате българско ДДС.

  Геодезическите услуги са в известен смисъл спорни за класификация. Ако те са свързани конкретно с недвижимия имот, който ще строите, то тогава тяхното място на изпълнение също е в България и трябва да начислявате ДДС. Ако геодезическите услуги са с по-общ (проучвателен) характер и не могат да се причислят към конкретен имот в България, то тогава могат да се намерят аргументи, че не трябва да се начислява ДДС. НАП обаче има, съвсем разбираемо, има много консервативен подход по проблема и изисква винаги да се начислява ДДС в тези случаи.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->