Невена Недева Невена Недева Потребител

ВОП с начислено ДДСЗдравейте, Моля за вашият компетентен отговор за следното:

Местно ЮЛ, рег по ЗДДС закупува стоки от ЕС които използва изцяло за облагаема по ЗДДС дейност. Закупуването става онлайн, а физически доставка се осъществява от куриерска фирма. Всички европейски партньори са ДЗЛ за ДДС в съответните държави. До тук, ОК. Проблема идва от следното:

По голяма част от доставките обаче са с начислено ДДС, т. к. според техните отговори нямат процедура "за НЕНАЧИСЛЯВАНЕ на ДДС " и считат че продават само на краен потребител.

До момента ние съставяме Протокол по чл 117 от ЗДДС, който включваме и в двата дневника, и в последствие ще Подадем Искане за възстановяване по реда на Наредба 9 от 2009 г. /Всичко това е консултирано с НАП/, но на мен не всичко ми е ДОСТАТЪЧНО ясно, затова се обръщам и към Вас за мнение и съвет. Притесняваме това, че Протокол по чл 117 се съставя и включва в ДПродажби с цел самоначисляване на ДДС, когато доставчикът не го е начислил, и съответно го включваме в ДПокупки за ползване на ДК / в случай когато има право за такъв/.

Моля за съвет , доколко е правилен начина по който постъпваме и ако не, ще съм благодарна ако дадете съвет какво и как бихме могли да променим. Благодаря ПредварителноОтговори

  • Здравейте,

    Няма грешка при Вас. Смятам, че процедирате правилно предвид обстоятелствата. Вашите европейски доставчици не следва да Ви начисляват ДДС. Но след като го правят, имате право на възстановяване на това ДДС. Така или иначе Вашето задължение да самоначислите българско ДДС с протокол не отпада.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->