Иванка Тасева Иванка Тасева Потребител

Данък върху разходите за автобусен транспортЗдравейте, Имам следното питане:

Признава ли се за разход плащането на транспорт до местоработата и обратно с автобус от село до града, където е местоработата, срещу представена фактура за закупуване на карта за транспорт? Селото е отдалечено на 8 км. от града и е на територията на същата община. Така направения разход облага ли се с данък върху разходите съгл. чл. 210 ал. 2?

Предварително благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  За да ползвате данъчно облекчение, т.е. да не облагате с никакви данъци тези разходи за транспорт от местоживеенето до местоработата, трябва да предоставяте тази социална придобивка (покриване на транспортните разходи) на всички свои работници, служители и управители. Идеята е, че тези суми се третират като социални разходи само ако са предоставени на всички лица в предприятието. А, от своя страна, само социалните разходи подлежат на данъчно облекчение.

  Освен това не трябва да има никакви парични взаимоотношения между фирмата и служителя. С други думи, фирмата не трябва да възстановява разходите на служителя, а трябва директно да се разплаща със съответната транспортна (автобусна) фирма.

  Ако горните условия не са изпълнени, разходът е признат по ЗКПО, но се третира като допълнително трудово възнаграждение, върху което се дължи ДОД и осигуровки.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->