ИРЕНА ХАНСЕН ИРЕНА ХАНСЕН Управител

Облагане на дивиденти в ДанияЗдравейте,

Съдружник съм в дружество с ограничена отговорност с място на стопанска дейност в България. Налага ми се да живея в Дания, поради сключен брак с датчанин. Управлението на фирмата ще се извършва от моя съдружник в България.

Къде и с колко ще бъдат облагани доходите ми от дивиденти, получавани от това дружество, при положение че регистрацията ми по местоживеене е Дания?

При положение, че регистрацията ми по местоживеене остане в България, колко дни през годината ще трябва да прекарвам извън Дания, за да не се считам местно лице на Дания по смисъла на спогодбата за двойно данъчно облагане?Отговори

 • Здравейте,

  Независимо къде е Вашата регистрация по местоживеене, дивидентите, които получавате от българското дружество, ще се облагат с 5% български окончателен данък. С това приключва облагането в България на тези доходи.

  Оттук насетне, ако се считате за датско местно лице за данъчни цели, е възможно да дължите допълнителни датски данъци за тези доходи от дивиденти. Тези задължения, доколкото съществуват, следва да са уредени в датското законодателство.

  По отношение на въпроса на коя държава ще се считате за местно лице за данъчни цели, следва да отбележа, че наличието на постоянен адрес (месторегистрация) не е единствен и достатъчен фактор. Пребиваването в една от държавите за повече от 183 дни (т.е. повече от половин година) също не е достатъчен фактор. Дори и да сте изпълнили някой от тези критерии и да се считате за българско данъчно местно лице, в датското законодателство е възможно да съществуват други критерии, които паралелно също да Ви окачествяват като датско местно лице. При подобен конфликт (да се считате за местно лице и в двете държави) най-важният фактор за еднозначна категоризация е центърът на жизнените интереси - с коя държава имате по тесни лични и икономически интереси.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->