Вера Симеонова Вера Симеонова Потребител

Издаване на данъчна фактураЗдравейте!

Имам следните въпроси: строителна фирма продава апартамент, който все още няма акт 16 на двама съпрузи. В нотариалния акт като купувачи са вписани имената и на двамата съответно с техните ЕГН-та. Упоменато е също , че плащането ще се извършва частично с лични средства на купувачите, а останалата сума - от банков кредит, отпуснат им за закупуване на имота. Първият превод постъпва от името на съпругата.

Първият ми въпрос е: може ли данъчната фактура да бъде издадена на когото и да било от двамата?

Другият ми въпрос е: тъй като съпругът е лице, извършващо свободна професия и иска фактурата да бъде издадена на негово име, но освен ЕГН-то, да бъде вписан и ДДС номерът му, тъй като е регистриран по ЗДДС и аргументът му е, че за в бъдеще част от апартамента ще бъде използвана за офис.

Законосъобразно ли е във фактурата да бъде вписан ДДС номера при положение че купувачите по нотариален акт са физически лица.Отговори

  • Здравейте,

    Правилният подход е да издадете две фактури - по една за всеки един от съпрузите съсобственици.

    Физически лица е възможно да имат ДДС регистрация (както във Вашия случай). В тази връзка е напълно законосъобразно да посочите във фактурата ДДС номера на Вашия клиент физическо лице.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->