Наталия Попова Наталия Попова Потребител

Договор за консигнацияЗдравейте.Ако може,да ми отговорите на следния въпрос:основната дейност на фирмата е търговия с регистрация по ЗДДС.Стока,заприходена в склада/с-ка 304/,е предоставена на клиент с Договор за консигнация,като фактура по този договор ще се издава при извършване на плащане,но стоката е излязла от склада.Как се осчетоводява тази операция.Благодаря.


Отговори

 • Здравейте,

  На първо място, искам да обърна внимание на това, че оперирате неправилно по въпроса с фактурирането. Макар и все още да няма дължимост на плащането от страна на клиента (консигнатор), сте длъжни да издадете фактура още при физическото предаване на стоките на консигнатора. По смисъла на ЗДДС имате настъпило данъчно събитие.

  Осчетоводяването също е малко странно. Ако говорим за истинска консигнация, т.е. Вашата фирма запазва собствеността и рисковете върху стоките, докато те не се продадат на крайните клиенти, Вие нямате основание да отписвате стоките от баланса си, нито да признавате приход. Бихте могли обаче аналитично да отчетете предаването на стоките така:
  Дт Стоки на консигнация
  Кт Стоки на склад

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • easwfijbset;phiosj
 • Здравейте отново.Ще Ви задам въпроса по друг начин.Какъв трябва да е договора,за да не сме длъжни да издаваме фактура към момента на предаването на стоката,а към момента на извършено плащане.Няма комисион,собственост,рискове,и т.н.Просто има една договорена цена на стоката,за която се издава фактура към момента на плащане на тази договорена цена.Надценката не ни интересува,тя си е за клиента.Благодаря.Хубав ден.
  С поздрави,
  Н.Попова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->