Диана Николова Диана Николова счетоводител

Документиране на получена услуга от физическо лице извън ЕСЗдравейте!

На фирмата ни, която е регистрирана по ДДС в България, се налага да ползва услуги за изработка на фотоси и илюстрации за книги, както и авторски и лицензионниуслуги. Услугите ще бъдат предоставени от Физическо лице от Украйна, т.е. от страна извън ЕС. Плащането ще бъде извършено през Уестърн Юнион.

1. Какви документи трябва да издадем на лицето, които да му бъдат изпратени с курирер за подпис, за да документираме правилно извършения разход за дейността на фирмата?
2. Какви вторични документи трябва да издадем /напр. протокол/ и съгл. кой член за да си самоначислим ДДС? В кой дневник /на покупките, на продажбите или и двата трябва да запишем протокола и как ЗДДС урежда тези въпроси? Трябва ли в протокола да запишем имената и Номера на доставчика физическо лице или напр. Разни физически лица и девятки вместо ЕИК?
3. Бихте ли описали подробно какъв е реда при аналогична услуга от физическо лице от ЕС? Декларират ли се тези доходи, изплатени на физически лица от страна извън ЕС и от страна от ЕС? Ако да какъв е срока за деклариране? Удържа ли им се окончателен данък, който да бъде внесен по сметка на НАП и колко %?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Разделям третирането по закони.

  - ДДС - и за ФЛ от ЕС, и за такива извън ЕС е важно тяхното качество - дали са данъчно задължени или не. Данъчно задължени за целите на ДДС ще са, ако редовно или по занятие извършват въпросната или друга икономическа дейност. Би могло това ФЛ от Украйна да извършва само инцидентно тези услуги и тогава за Вас няма да има задължение да си самоначислявате ДДС. В противен случай ще трябва да самоначислите ДДС дори и ако украинецът не е регистриран по ДДС в Украйна. Ако желаете, може да си самоначислите ДДС и за по-голяма сигурност, така че да нямате спорове с НАП по-късно.

  - ЗДДФЛ - определени видове доходи, реализирани от чуждестранни ФЛ, се облагат с окончателен данък по ЗДДФЛ в размер на 10%. Авторските и лицензионните възнаграждения са в обхвата на тези доходи.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте.
  Актуална ли е информацията на 2019 година?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->