Даниела Мушева Даниела Мушева счетоводител

ВОП на автомобили втора употребаФирма продава автомобили втора употреба, които закупува от ЕС от регистрирани доставчици с 0% ДДС. Протокола по чл. 117 се включва в дневник продажби в месеца на закупуване. Кога се включва в дневника за покупките - в същия месец или в месеца на продаване на автомобила?

При закупуването на същите автомобили собственика на фирмата ги докарва на собствен ход (няма наети лица). Понеже няма извършена транспортна услуга от транспортна фирма, как може транспортирането да се обоснове документално, тъй като при данъчна проверка обикновено се търсят транспортни документи с цел доказване на доставка. Предполагам фактури от закупено гориво от съответните страни, през които се минава могат да се приложат. А собственика може ли да командирова сам себе си със заповед за командировка в чужбина, по която да се изплащат съогветно дневни и квартирни.Отговори

 • Здравейте,

  Ако правилно Ви разбирам, Вие не прилагате специалния ред за облагане маржа на цената при търговия със стоки втора употреба. В такъв случай при самоначисляването на ДДС при ВОП можете да си включите протокола в дневник покупки още в месеца на покупката.

  Не мисля, че има проблем с обосноваването на ВОП по начина, който описвате. НАП правят проблем за доказване на нулевата ставка при ВОД, а не при самоначисляването при ВОП.

  Собственикът може да бъде командирован, но само ако е и назначен като управител или служител в дружеството.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->